dinsdag 18 februari 2020

Charmeoffensief, donderdag 13 februari 2020


Deze donderdag is een dag van “opzitten en pootjes geven”. En wel bij allerlei instanties bij de instellingen van Nzérékoré. Overigens was hier niets honds aan. Wel was het uiteraard een uitgebreid uitwisselen van beleefdheden, onafgebroken handen schudden en breed glimlachen. En waar deden wij dat zoal? Wij begonnen bij de directeur van onderwijs van het Ministerie van Onderwijs, de man die in Nzérékoré namens de regering optreedt. Buiten werden wij al opgewacht door een knul die allerlei soorten cahiers wilde verkopen. De toegang van het gebouw kon arbotechnisch beter: de onderste tree was ongeveer een halve meter hoog, een hele klim om tot het landelijk onderwijs door te dringen.
Overigens een smoezelig gebouw. Via een even smoezelige, donkere gang afgesloten door een donker, stoffig gordijn, betraden  wij het kantoor van de directeur. Een rijzige man, gezeten achter een bureau waarvan geen enkel meubelmakerskenmerk te ontdekken was. Het bureau was sowieso bedekt met vele stapels onnaspeurlijke documenten, “stapeltjes” zoals mijn vader die zou noemen, maar vooral bedekt met een kleed, donker en vooral bruin, zoals alles bruin is, in het met stof bedekte Nzérékoré. En ook niet een gewoon kleedje. Een monstergroot kleed waarachter je vooral niet de benen van de directeur moest kunnen ontwaren. Er was geen onderscheid tussen de vloerbedekking, van een soort donkerbruin zeil met oranje zeventiger jaren motieven, en het bureaublad. Het zeil liep door tot over het bureau. De man was lang, met een bruinzwart pak,  lang en streng. Langs de wanden van het piepkleine smalle kantoortje stonden zwarte (kunst)leren banken en stoelen met daarboven een “behangsel” van neervallende gordijnen, ook allemaal in donkere tinten. Met enkele paranimfen zaten wij aan de kant, langs de wanden, zwijgend. De man nodigde Lamko naar voren en zij stond voor het bureau als een klein meisje, redelijk bedremmeld tegenover de lange directeur, die nogal hoog zat. En Lamko vertelde als de beste, niks bedremmeld.
Aan de hand van enkele mooie, kleurrijke gelamineerde overzichtstekeningen van het schoolterrein, de school, het Centre Culturel  en de waterpomp. Eddy Medema, dankjewel, vooral voor de fantastische lay-out! En…de directeur glimlachte! En Lamko vertelde verder. De directeur glimlachte breder en deed zijn mond open. Woorden van bewondering, voor zover ik die kon verstaan. Woorden van dank omdat er al ruim veertig kinderen op school zijn, omdat het geld via giften en sponsoren binnenkomt. Omdat velen op die manier de Nzérérokéze gemeenschap ondersteunen en het onderwijs aan kansarme weeskinderen verder wordt gebracht. (Nota bene: voor 15 euro kan een kind naar school, krijgt het te eten, ontvangt het een uniform en verder alles wat er nodig is!)
Veel waardering werd uitgesproken voor de JDF en we werden verzekerd van de volledige medewerking om de school te ontwikkelen. Om met de woorden van Sjoerdtje te spreken: Les enfants de Guinee sont dans notre coeur!” We sloten af met een fotomoment op de trap en met het schudden van vele handen en het uitbrengen van allerlei dankbetuigingen. De knul met de cahiers was z’n heil elders gaan zoeken.



De Prefecture is een heel ander gebouw. Groot en groots met brede trappen en lichte kleuren. Tegenover een groot plein met daarop in het midden een groot en hoog monument, gelijkend op de olympische vuurschotel. Hier echte een schaal met colanoten, wat een bruidsgeschenk voorstelt. De Prefecture heeft ook een andere functie: het vormt een eigen bestuurslaag in Guinee, ongeveer vergelijkbaar met onze provincies. Guinee is opgedeeld in vier landsdelen, regionale gouvernementen genoemd. Het gouvernement Nzérékoré  is het meest zuidoostelijke deel van Guinee. De gouvernementen zijn opgedeeld in gemeenten en de gemeenten in wijken met hun wijkhoofden.  We werden op de trappen van de Prefecture opgewacht door enkele mensen en verder gebracht naar de kamer van de Prefect (zeg maar Commissaris van de Koning). In de hoek van de  enorme kamer een kleine zit met brede leren stoelen. De man kwam vriendelijk en verzekerd over. Er was meteen een goed gesprek, na weer inleidende en toelichtende woorden van Lamko aan de hand van de mooie presentatiebladen. Ook hier schudden wij vele handen en werden er vele dankbetuigingen uitgesproken. 



Vervolgens gingen we een stapje hoger in de landadministratie en kwamen we bij de Gouverneur van Nzérékoré. De Gouverneur was er niet, maar een gesprek met de plaatsvervangend gouverneur zat er wel in. Overigens een oom van Lamko. Je zult al wel begrepen hebben dat de familie Damey heel groot is en op meerdere plekken belangrijke functies bekleedt.
Uiteraard mooi meegenomen voor de JDF, voor de onderwijskundige ontwikkeling in de regio en de aandacht voor kansarme straat- en weeskinderen in Guinee.  We spraken vervolgens ook met de derde man in de hiërarchie van het gouvernement, een vriend en ‘broer’ van Lamko en Gerard.
En op alle kamers min of meer verschoten portretten van de huidige president, prof. Condé.



De JDFschool staat in Boma, een noordelijke buitenwijk van Nzérékoré, maar behoort tot de gemeente Samoe. Via een stoffige landweg, uiteraard zonder asfalt, belandden we in een nog stoffiger en heter gehucht. Pal naast een sportveld, dat het woord gras al lang niet meer kende, streken we neer in een soort derdehands bouwkeet, een tijdelijk onderkomen voor een in aanbouw zijnd gemeentehuis. Alles was vuil, versleten en smoezelig en vooral stoffig. Dat gold ook voor de burgemeester, op afstand achter het bureau, met achter zich allerlei bouwmateriaal en gereedschap en voor zich  een drietal leuningloze bankjes opgetrokken van kromgetrokken palmhout. Wij zaten in brede versleten fauteuils langs de wanden. En Jefson en Lamko voerden het woord. Dit keer heel beeldend omdat de mooie presentatie bij de gouverneur was achtergelaten. En tot slot weer de fotosessie op het terras en de trap. Tot slot brachten we nog een bezoek aan de belastinginspecteur, een belangrijk man als het gaat om financiële zaken. Een aardige man met uiteraard veel belangstelling voor geld, maar vooral ook begaan met het lot van kinderen en weeskinderen. Persoonlijk heeft hij de bouw van een school gefinancierd in een dorp nabij Nzérékoré. Wij gaan de school binnenkort nog bezoeken.
Allen die we bezochten, nodigde Lamko uit voor de “ingebruikstellingsceremonie”, komende zaterdag 15 februari 2020 op het schoolterrein. We willen daar een happening van maken met veel aandacht voor de omgeving, de instanties en de landelijke pers. Zo zal ook de RTG, de Radio en Teevee van Guinee aanwezig zijn voor opnamen. Het was een warme en benauwde dag  met temperaturen rond de 35 graden. Maar ’s avonds koelde het lekker af en deden we mee met een ‘dansavondje’ voor de buurkinderen. Zelfs een kleintje van twee jaar deed geweldig mee en liet de heupen al wiegen! Lamko vertelde en zong met de kinderen over Jezus. Sjoerdtje deelde hartsnoepjes uit. Lamko liet enkele kinderen twee aan twee een gebedje uitspreken. Overdag hadden wij veel meegemaakt, maar deze kinderavond was indrukwekkend!



Geen opmerkingen:

Een reactie posten