dinsdag 18 februari 2020

De feestlocatie optuigen, vrijdag 14 februari 2020


Het lijkt wel of een volgende dag een vorige dag telkens in temperatuur overtreft. Met een buitentemperatuur van 39 graden voelt het hier binnen met 30-32 graden koel aan. Onze slaapkamer is gelukkig nog net iets koeler. Even terugtrekken, een moment om bij te komen en een verlate siësta te nemen. Om half vier waren we thuis gekomen van het schoolterrein, waar wij alles klaar hebben gezet voor het ingebruiknamefeest van de school op zaterdag, morgen dus. Vlaggen ophangen: de Guineese vlag, de JDF vlag en de Rotsbouwvlag. Helaas was er geen Hollandse vlag voorradig, maar de rode aarde, de drie Hollandse kaaskoppen en het JDFblauw zorgden voor de Hollandse driekleur. We moesten nog een kast in elkaar zetten, enkele lesmaterialen uitstallen en het geheel representatief maken. Sjoerdtje gaf de juf enkele praktische tips, passend bij het onderwerp ‘bouwen’. De scholen hier kennen niet veel materialen. Veel is voorzeggen door de juf en nazeggen door de kinderen. Er zijn kleine schoolbordjes waarop met krijt geschreven kan worden, verder heb ik nog geen materiaal kunnen ontwaren. Dus is spelen met blokken en rails helemaal nieuw voor de juf en voor de kinderen. De juf en Sjoerdtje gaan verder een les voor het knutselen voorbereiden.


Knutselen is ook nieuw voor de juf en de kinderen. Ze beginnen met het versieren van een vlinder. Gewoon met kleurtjes, streepjes en rondjes tekenen op een vlinder  om te leren hoe je een kleurpotlood kunt vasthouden. Die les gaan ze maandag aanstaande samen geven. Er is nog genoeg om af te stemmen en te ontwikkelen!
’s Avonds gingen de voorbereidingen voor het feest verder. Lamko en Vivianne druk met het bakken van de zogenaamde JDFoliebollen, inmiddels in Arnhem heel bekend. 



Niet alleen de voorbereidingen voor de JDF dag van morgen vragen veel tijd, maar ook de voorbereiding van de verloving van Cecile, de dochter van Lamko en Gerard. Ja, Arnhemmers, die Cecile die eerst in Arnhem woonde, gaat verloven!  Het is belangrijk dat de families van de toekomstige bruid en bruidegom elkaar leren kennen vóór het moment van de officiële trouwplechtigheid. Met name de familie van de bruidegom moet flink ‘over de brug’ komen om de bruid te ‘kopen’. Op dit moment is daarom een charmeoffensief gaande tussen de families waarbij de familie van de bruidegom de meeste ‘charme’ aan de dag moet leggen. En zo maken we dit fenomeen ook mee. Gisteren was alles gericht op de overheden en de autoriteiten, vandaag ook op de verloving van Cecile. Er lopen allerlei familieleden van de bruidegom over de vloer die een slaapplek moeten vinden. Soms krioelt het hier van de mensen. Dat leidt er toe dat wij af en toe heel sociaal zijn en op een ander moment ons even terug trekken. Zaterdag 22 februari is het verlovingsfeest. We zijn benieuwd!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten