woensdag 19 februari 2020

School in de praktijk, maandag 17 februari 2020


Vandaag gaat Sjoerdtje een gastles geven over ‘(voorbereidend) schrijven’. Maar eerst waren Gerard en ik nog druk met de plaatsing van een badkamermeubel in hun woning. Dat moest ook gebeuren. Ook de rit van ongeveer tien kilometer moesten we voorbereiden. Zoals de gereedschapskoffer meenemen, want er valt op school altijd wel een klusje te doen; deze keer het werkstuk van Jenneke Vonk ophangen. En verder lege drinkflessen meenemen om bij de schoolpomp met bronwater te vullen. Vaak steken we onderweg nog aan bij straatwinkeltjes (vaste marktkramen, voor Nederlandse begrippen) voor flessenwater of ijs voor de koelbox of etenswaren, enz. Maar vandaag waren we redelijk voorzien en reden we rechtstreeks naar school.
Zaten er vorige week nog 37 kinderen in het klaslokaal, nu bleken het er 55 kinderen te zijn. Ik moest daarom assisteren  en samen met de juf en met Sjoerdtje ‘vlinders’ knippen en uitdelen aan de kinderen. Daarna kregen de kinderen elk één kleurpotlood om daarmee de vlinders naar eigen inzicht te ‘beschrijven’.  Een enkel kind had een paar letters geschreven, de meesten echter krabbelden en tekenden wat. De gastles bestond voorál uit het goed vasthouden van het potlood en het uitvoeren van handbewegingen. Heel basaal dus. Maar wel met een aansprekend resultaat toen alle Papillons rondom de ramen waren opgehangen. Een kleurrijk gezicht!





Inmiddels waren enkele vrouwen in een ander lokaal bezig de ‘eetzaal’ klaar te maken. Op elk bankje een bord, een beker en een lepel. In de kleuren van de regenboog. De kans is groot dat de meeste kinderen nog niet eerder met een lepel hadden gegeten. Mooi om te zien hoe ze de lepels vasthielden. Maar ook helemaal niet vasthielden, en gewoon zoals ze gewend waren met de handen aten. Het menu bestond uit een bordje met rijst met een heerlijke, kruidige groentesaus (een soort spinazie) en een beker water. Druppelsgewijs verlieten de kinderen de eetzaal met een ‘merci madam’! Aan het begin van de maaltijd was Sjoerdtje in gebed voorgegaan, afgesloten met een gezamenlijk ‘amen’.



De laatste actie van de kinderen op deze dag bestand uit het schoonmaken van hun eigen klaslokaal. Dat ging vliegensvlug én goed. Mooi om te zien. De banken werden op hun zijkanten geduwd en zo ontstond een brede ruimte om te vegen. Zeker tien kinderen veegden zo in een ommezien het lokaal schoon. De bezempjes gingen weer in de afvaldoos in de hoek bij de deur.
Zo, dit waren enkele momenten in het leven van 55 JDFkinderen. De andere leerkracht is een meester die op dit moment ziek is. Als hij terugkomt zal de klas mogelijk gesplitst worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten