woensdag 26 februari 2020

Schoolzaken, maandag 24 februari 2020


Vandaag gaan we naar de JDFschool. De bedoeling is om van elk kind een foto te maken en een klein interview te houden met het kind. Daarna een interview met de ouders voor aanvullende informatie. Zo ontstaat er een mooi ‘paspoort’ voor de school zelf en ook voor de sponsors. Maar het loopt anders.
De kans is groot dat we vanochtend eerst contact kunnen leggen met de PAM, de Programme Alimentation Mondial, een wereldwijde organisatie die voorziet in voeding, kleding, enz. voor kinderen in achterstandsituaties. Omdat de kinderen van de JDFschool op school eten, willen we proberen daarvoor ondersteuning te krijgen, zodat er geld vrijkomt om meer kinderen op school aan te nemen. Jefson gaat mee want hij weet hoe de hazen lopen. We bellen aan bij de portier en krijgen te horen dat we de betreffende persoon niet te spreken kunnen krijgen. Hij laat ons wel binnen, in de hal, om een afspraak later in de week te maken. Ineens stapt een man vanuit een ander vertrek de hal binnen. Hij blijkt een van de chauffeurs van Jefson te zijn. Die wil wel een goed woordje voor ons doen. En even later zitten we met de chef aan tafel en kunnen we ons verhaal doen en een presentatie geven. Om een goede indruk van de school te kunnen krijgen, maken we meteen een afspraak voor een bezoek aan de school. Zo, dat was een mooie meevaller.



We gaan naar de school en treffen er veel kinderen en ouders aan. Een van de lokalen liep vol met ouders voor de interviews. Sjoerdtje en Lamko installeerden zich in de klas voor de interviews. Een voor een kwamen de kinderen binnen voor een gesprekje terwijl Gerard de foto’s maakte. De interviews liepen niet zoals bedoeld was, door de hectiek van de ouders in de klas. Het liep anders dan gedacht. Dat is Afrika. Er komen vast nog wel redelijke ‘paspoorten’ uit de bus.
De ouders waren vertrokken en de lunchploeg kwam binnen met rijst en een lekkere saus. De kinderen en wij allen smulden ervan.



De onderbouw van de citerne bleek klaar te zijn. Op de terugweg kochten we een citerne, zodat die binnenkort geplaatst kan worden met een aansluiting op de dakgoot van het toiletgebouw. Vanaf dat moment kunnen de wc’s gespoeld kunnen worden. De citerne wordt gevuld met regenwater en desnoods via een pomp aangevuld met water uit de waterput. 



Er werd opdracht gegeven om de bouwmaterialen her en der op het terrein op een centrale plek te zetten, achter de waterput. Want vrijdag komt een shovel om het terrein te vergraven en te egaliseren. Vóór die tijd gaan Gerard en ik nog paaltjes plaatsen zodat de machinist precies weet wat hij moet doen.
Zondagavond waren Vivianne en Jefson nog even langsgekomen. Ik vroeg of ik hem zou kunnen interviewen over de ‘openbare ruimte’ in Nzérékoré. Hij vond dat een goed idee en ging meteen een stap verder door een gesprek met de burgemeester van Nzérékoré voor te stellen. Dat leek me een goed idee, op de juiste plek en met de juiste man. Dat vergde nog wel voorbereiding, waar ik deze dag druk mee bezig was. Welke vragen wilde ik stellen en wat zou mijn aanpak zijn? En natuurlijk in het Frans. Vanmiddag had ik het in klad voor elkaar, maar toen ontstonden er problemen met Internet en met Word. Om tien uur had ik, na de geweldige steun van Jefson, drie printjes onder m’n neus liggen. Lamko liet er nog een oog over heen gaan, goed voor de presentatie van morgen.
En … daarna was er weer een warme en klamme nacht. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten