woensdag 26 februari 2020

Tweede charmeoffensief, dinsdag 25 februari 2020


De dag begon met een heerlijke ochtendkoelte. Na een kort ontbijt, met heerlijke koffie, maakten Sjoerdtje en ik een ommetje in de omgeving. We passeerde rijke en arme huizen en kwamen aan bij het rijstveld waar we eerder geweest waren. Toen we na ongeveer drie kwartier terugkwamen, kreeg het zweet al de neiging op de rug te gaan staan. Nog een bakje koffie en toen vertrokken we naar de school van Vivianne, de zus van Lamko. Zij is leerkracht op die school. Een school voor kinderen in het basisonderwijs én het voortgezet onderwijs. 


De school staat evenals onze logeeradres in de wijk Gbanghana. Een mooie school op een heel ruim terrein, met een trapveldje en meerdere speelplekken onder bomen. Het terrein oogt levendig en leefbaar met de bomen.


De school kent echter een probleem: er wordt geen onderhoud gepleegd. De overheid heeft daar geen geld voor (over). De lokalen zijn verveloos, de banken slecht en de inrichting haveloos. Bovendien wordt het terrein niet goed schoongehouden, getuige plastic op veel plekken en een vuilnisbelt in een hoek van het terrein. De leerkrachten zijn vandaag in staking en toch waren er veel kinderen op school. We deelden de boekjes ‘Un vieux chemin renouvelé’ van Hijltje Vink uit. We namen afscheid en vertrokken naar Mama Hélène, de oudste zus van Lamko, en vervolgens met Jefson, die we in zijn kantoor van Croix Rouge oppikten, naar het gemeentehuis van Nzérékoré. Daar ontmoetten we de Maire (burgemeester). We spraken met hem over de JDF. Vervolgens overhandigde ik hem de brief met vragen over de openbare ruimte van Nzérékoré en ook het boekje ‘Un vieux chemin renouvelé’  van Hijltje Vink. Het boekje is een uitgave van het ziekenhuis in Nzao, tegen Nzérékoré aan gebouwd. Al rijdend door Nzérékoré waren mij namelijk diverse dingen in de openbare ruimte opgevallen, die ik vervolgens als observeerder van de openbare ruimte met hem deelde. De brief met de vragen sloot aan bij mijn observaties. Met de vragen probeer(de) ik boven water te krijgen welke visie of welk beleid de gemeente hanteert voor de diverse aspecten van de openbare ruimte. Voorbeelden: gemeentereiniging, riolering in relatie met de volksgezondheid, wegenaanleg en –onderhoud, vervuiling oppervlaktewater, enz. En onderhoud in z’n algemeenheid, want ‘onderhoud’ kent men niet of nauwelijks. De burgemeester stelde voor onderling contact te houden over bepaalde lopende of nieuwe projecten. Verder stelt hij nog een brief op voor een gemeente in Nederland (Arnhem of Renkum of …) met een vriendschapsverzoek. We zullen de brief meenemen naar huis en bezien welke contacten we bij de gemeenten kunnen leggen.


Ons volgende reisdoel in Nzérékoré was Plan International (avec et pour les enfants). Daar konden we in de schaduw even wachten tot de betreffende persoon arriveerde. Plan International is een organisatie die zich inzet voor kinderen, gericht op hygiëne en bouw. Voor de JDFschool betekent dat mogelijke ondersteuning bij de aanschaf van schoonmaakmateriaal  en bouwmateriaal. 


Aansluitend  brachten we nog een bezoek aan Unicef. In dit stadium gaat het bij onze bezoeken aan overheidsinstanties en niet-gouvernementele organisaties om een eerste kennismaking. De vervolgacties zullen stapsgewijs wel duidelijk worden, hopen en verwachten we. 


We beëindigden onze dagtrip met het nuttigen van de rijstmaaltijd bij Mama Hélène. Heerlijk!
We kregen zojuist bericht dat door de voorverkiezingen op zondag 1 maart voor de presidentsverkiezingen een onrustige politieke situatie verwacht wordt in Conakry. Het plan was om volgende week dinsdag naar Conakry te vertrekken. De kans dat we op die dag niet meer in Conakry toegelaten worden is aanwezig. We vertrekken daarom eerder zodat we vrijdag in Conakry aankomen. Een week later, op 6 maart,  vliegen we naar Nederland. Gezien de gespannen situatie houden we contact met de Nederlandse ambassade.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten