donderdag 20 februari 2020

Thuis, woensdag 19 februari 2020


Vandaag rust. Niet naar school. Geen uitstapjes. We veel gepraat over de plannen van de school, de kinderen, de leerkrachten, de sponsoren, enz. Goed om zo nu en dan alles door te spreken en de klokken gelijk te zetten. We merken dat het belangrijk is te merken en te proeven hoe alles hier reilt en zeilt en welke verschillen er zijn tussen de Afrikaanse en Hollandse benadering. Ben nog even bezig geweest met de plattegrond van het schoolterrein om de hoeveelheid grondverzet in te schatten. De naaimachine van Hélène, de dochter van Vivianne en Jefson, had wat reparatie nodig. Gerard en ik mochten ons daarover ontfermen. Verder zijn de zonnepanelen en de accu’s gerepareerd. We hopen dat morgen alles werkt! 



’s Avonds was er nog een verrassing. Mensen uit de buurt, die Lamko niet kent, brachten een geschenk voor ons. Iets te eten. Wat? Een fles vol met sprinkhanen (dood overigens). Schijnen heel lekker te zijn. We zullen wel zien.



Emmanuel, onze huisgenoot in de ‘garage’, kwam nog wat bijpraten, foto’s bekijken, de telefoon van Sjoerdtje inspecteren en de opgeladen laptop en fototoestelbatterij brengen. Een heel aardige vent, met wie we zomaar allerlei gesprekken kunnen hebben. Hij studeert binnenkort af aan de opleiding elektrotechniek in Nzérékoré. Zo nu en dan gaat hij naar het gezin van z’n ouders in Kissidougou / Kèlèdou, de moeder en tien broers en zussen. Z’n vader is overleden. Emmanuel is de oudste en zal na z’n diploma mede voor het gezin (moeten) zorgen.


Cecile kwam een stapeltje schone was terug brengen. Cecile, Delphine en Hélène doen voor een groot deel de huishouding bij Vivianne en Jefson en zo ook voor ons vieren. Twee keer per dag brengen ze heerlijk eten. Vaak rijst met diverse soorten saus. Vandaag aangevuld met stukken schaapsvlees, nog uit Bele. Bananen vormen een belangrijk onderdeel van de menu’s. Vandaag bijvoorbeeld een schotel met gebakken bananen, met mayonaise en sinaasappel. Heerlijk! Een vette pluim voor de meiden. Cecile gaf vervolgens nog een show weg in haar verlovingsjurk, met allerlei versierselen, een kroontje en een schouderband, heel mooi! Komende zaterdag is het verlovingsfeest. De onderhandelingen tussen Lamko en de familie van de bruidegom, Alain, over de bruidsschat zijn inmiddels afgerond (vermoed ik). Ze heeft het er maar druk mee.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten