maandag 2 maart 2020

Kerken en geen verkiezingen, zondag 1 maart 2020


Dus geen verkiezingen. Wel een kerkdienst die ik verzuimde vanwege de herrie en de warmte. Ondertussen ben ik wel naar de katholieke kerk gelopen, een straat verder. De kerk zat stampvol en  de muziek was dragelijk, wat betreft decibels en muziekkeus. De kerk was niet alleen stampvol, ook buiten zaten veel mensen op muurtjes, balustrades, stoeltjes en op de grond (op een kleedje vanwege alle smerigheid die er ligt).  Zo’n 200 mensen buiten. Een mooi gezicht. 



Verder had ik het wel gezien … en liep weer terug. Lamko, Gerard en Sjoerdtje kwamen (veel) later ook terug. Ze hadden avondmaal gevierd. Kinderen worden ongeveer met hun tiende levensjaar gedoopt en vieren dan ook het avondmaal mee. Paul ging voor in deze dienst.


Op het eind van de middag liepen we een rondje in de omgeving van Mission Kalima om even ‘los te lopen’, na een nogal zittende dag. Even goed de straten in de gaten houden, want door het ontbreken van straatnamen en door het grillige verloop van de meeste straten, ben je zo de richting kwijt. Wij schenen redelijk verstandig te zijn en waren met krap een uurtje weer terug. De meeste woonstraatjes lijken vuilnisbelten. 



Daarna liepen we met z’n vieren naar een zus van Lamko. Zij woont enkele straten verderop, dus leken de benen een goed vervoermiddel. Maar helaas niet voor Sjoerdtje. Ze slipte, op de slippers, op los zand op de rotsbodem en plof, daar lag ze. Het leek erger dan het was omdat ze onder het rode aardestof zat. Prompt stond er een meisje bij Sjoerdtje met een emmer water, zodat ze het ergste vuil kon verwijderen. Ontzettend aardig! We waren haar en een jongetje, beiden met een emmer water, juist daarvoor gepasseerd. Sjoerdtje en ik gingen terug naar huis en Lamko en Gerard konden met een gerust hart doorlopen naar de zus. De ‘schade’ viel inderdaad mee: douchen, de jurk wassen en een gevoelige plek op het zitvlak.
’s Avonds gingen Gerard en Lamko, samen met Paul en Marie, nog op bezoek bij een andere zus. Wij bleven thuis voor een scrabbeltje.  Morgen hopen we een bezoek te brengen op het hoofdkantoor van Plan International te Conakry. In Nzérékoré hadden we het regiokantoor bezocht, met het verzoek contact te leggen met het hoofdkantoor in Conakry. En verder zullen we wel zien wat de dag ons brengt.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten